Kleinschalig co-housingproject: een bestaande boerderij wordt omgevormd tot een woon- en leefplek voor 3 gezinnen. Het bakhuis en de bestaande woning worden gerenoveerd. Het erf, de schuur en een deel van de stallen zijn gemeenschappelijke ontmoetings- berg- en gebruiksruimtes waardoor de woningen compacter uitgevoerd kunnen worden. De stallen in slechtste staat maken in de laatste fase plaats voor een nieuwbouwwoning, waarbij erover gewaakt wordt het geborgen karakter van het erf te bewaren.
De eerste fase is voltooid: de renovatie van het voormalige bakhuis met stal tot een compacte, gezonde woning. De uitgangspunten van het ontwerp:
– De doordachte positie van ruimtes en ramen zorgt voor overvloedig licht in de woning en leidt tot een uitgebalanceerd evenwicht tussen privacy en toch een goede relatie en wisselwerking met het collectieve binnenerf.
– Uiterst compacte woning, met toch een ruim gevoel. Dit dankzij het quasi ontbreken van circulatieruimtes, alle functies sluiten naadloos bij elkaar aan. Elke m² is optimaal gebruikt.
– Maximaal gebruik maken van bestaande structuren.
– Doorgedreven isolatie en laag energieverbruik, (bio)-ecologisch materiaalgebruik.

Ligging: Vlaams-Brabant, Diest